Vleugel en concertserie in 'het Carillon'

Cello docente Beitske Verheij heeft haar beste beentje voor gezet om een paar mooie muzikale initiatieven naar Nieuw-Lekkerland te brengen. "Hoewel het goed schijnt te gaan met de economie, merk je daar in de cultuursector weinig van. Als bevlogen muzikant wil je concerten geven, maar door stopzetting van subsidies zijn er steeds minder zalen waar je je programma’s kwijt kunt. Frustrerend, zeker als je, zoals ik, samenwerkt met een geweldige pianist als Bernd Brackman." aldus Beitske. "Zelf muziek maken op hoog niveau is fantastisch en inspireert de lessen die je geeft. Veel musici organiseren dus zelf concerten, maar zijn zoveel geld kwijt aan het huren van een zaal en een vleugel, dat ze er haast niets aan overhouden."

Behalve in Nieuw-Lekkerland geef Beitske o.a. les in Sliedrecht, bij Crescendo. Daar hebben ze een verenigingsgebouw dat ze gratis voor concerten mocht gebruiken. Er stond alleen geen vleugel. Dus besloot ze op zoek te gaan om er voor een schappelijke prijs zelf een te kopen. Ze vond een Erard-vleugel, een heel bijzonder instrument: "Twee weken daarvoor had ons duo een concert gegeven in het Geelvinck Muziekmuseum in Zutphen op exact zo’n vleugel. Echt een buitenkans dus! Ik heb meteen geboden, en hoewel ik niet het hoogste bod deed, gunde de verkoper mij het instrument vanwege mijn mooie plannen ermee." vertelt Beitske.
Helaas bleek het niet haalbaar om de vleugel permanent in de zaal Sliedrecht te plaatsen. Toen Beitske echter Willeke van Rooijen van Forte over de vleugel vertelde, zei Willeke meteen: "Zet hem anders in Het Carillon, dat zou fantastisch zijn!" Zodoende hebben we over een paar weken in Het Carillon te Nieuw-Lekkerland een prachtige Erard-vleugel in de zaal staan.

Concerten met vleugel in NIeuw-Lekkerland

In het komend seizoen geven Bernd Brackman en Beitske Verheij met deze vleugel vijf concerten rond de sonates voor piano en cello van Beethoven. In 2020 is het namelijk 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren.

Het eerste concert is op zaterdag 5 oktober om 20:00 uur.

De aanwezigheid van de vleugel geeft ook andere docenten de mogelijkheid zich te presenteren met concerten. Het culturele leven in Nieuw-Lekkerland kan hiermee een enorme boost krijgen! Ook kan de vleugel worden gebruikt bij de piano-uitvoeringen van de Forte. Beitske: "Verder moeten we er zuinig op zijn: het instrument dateert uit 1907 en is dus een museumstuk, zeker niet geschikt voor intensief dagelijks gebruik. Wel iets bijzonders, dat Forte een grote meerwaarde geeft!"

Meer informatie over Beitske en haar geplande concertreeks is te vinden op https://www.beitske-verheij.nl/